De gemeenteraad; Hoe werkt het nou eigenlijk?

Door: Judith Schuttevaar 
Het college, de fractie en de raad? Het mag misschien allemaal wat ingewikkeld klinken, maar zo moeilijk is het niet. Wel noodzakelijk. Hoe werkt de gemeente nou eigenlijk en wie zijn de grote spelers in de gemeente Tilburg?
Bron - Harry_NL

Foto: harry_NL

Het college van B&W

We beginnen bij het dagelijks bestuur van de gemeente; het college van Burgemeesters en Wethouders. Het college van B&W verschilt weinig van het landelijk politieke systeem en bestaat uit een aantal wethouders en een burgemeester. Tijdens de verkiezingen wordt er gestemd op verschillende lokale partijen, deze partijen moeten vervolgens proberen een college te vormen die (in Tilburg) een meerderheid van minstens 24 zetels heeft. Deze partijen schuiven vervolgens kandidaten voor wethouders naar voren waarna het college van B&W wordt gevormd.

Burgemeester

De burgemeester heeft een aparte functie binnen de gemeenteraad. Zo wordt hij niet gekozen door de inwoners, maar door de regering. Daarnaast kent het college van B&W elke vier jaar een wissel, terwijl de burgemeester voor zes jaar wordt benoemd.

De taak van de burgemeester is om het college van B&W voor te zitten en te zorgen dat deze niet uit elkaar valt, als er een beslissing wordt genomen heeft de burgemeester hier stemrecht. Anders is de taak om de gemeenteraad voor te zitten. Hij heeft hier geen stemrecht, maar mag zich wel in de discussie mengen. Als laatste heeft de burgemeester de taak om te zorgen voor de veiligheid van de stad, zo kan hij een voetbalwedstrijd verbieden als deze te gevaarlijk is.

Burgemeester Tilburg: Peter Noordanus

Wethouders

De wethouders worden over het algemeen als gemeenteraadslid gekozen, maar zeggen deze functie op voor de functie als wethouder. Wethouder zijn is, in tegenstelling tot raadslid zijn, een baan en de wethouder krijgt daarom salaris. Net als in de landelijke politiek legt de wethouder verantwoording van zijn beleid af aan de gemeenteraad en als deze het daar niet mee eens is kan de raad haar vertrouwen opzeggen, wat betekent dat de wethouder moet aftreden.

Tilburg heeft vijf wethouders die zich met veel verschillende terreinen bezig houden, daarnaast kent Tilburg wijkwethouders die zich richten op bepaalde gebieden in Tilburg:

  • Berend de Vries (D66): Houdt zich onder andere bezig met wonen en milieu en duurzaamheid.
  • Hans Kokke (SP) Richt zich onder andere op de zorg en sport in Tilburg.
  • Erik de Ridder (CDA): Heeft financiën en economie als hoofdtaak, maar houdt zich ook bezig met het imago Tilburg.
  • Mario Jacobs (GroenLinks): Jacobs houdt zich vooral bezig met Ruimtelijke ordening
  • Marcelle Hendrickx (D66): Houdt zich bezig met onder andere onderwijs, jeugdzorg en cultuur.

Gemeenteraad en raadscommissies

De gemeenteraad en de raadscommissies hebben ongeveer dezelfde taak. In de commissies wordt alles besproken en vinden de echte discussies plaats, terwijl de raad vooral stemt over de eindbesluiten. Als je dus vooral in het debat of de verschillende meningen geïnteresseerd bent kun je beter naar de raadscommissies gaan.

De taak van de gemeenteraad is vooral het vaststellen van het beleid van de gemeente en de controle van het college van B&W. Daarnaast hebben zij de taak om de inwoners van de stad te vertegenwoordigen. De raad in Tilburg vergadert meestal om de twee weken en bestaat uit vijfenveertig leden van elf verschillende partijen. Ook telt Tilburg 5 commissies: sociale stijgingen, leefbaarheid, vestigingsklimaat, bestuur en de auditcommisie.

Andere partijen

Griffie: Bereidt de raadsvergaderingen voor en verzamelt en verstuurt alle informatie hiervoor.

Wijk- en buurtadviesraden: Geven de gemeente advies over dingen die in hun buurt spelen, zoals de komst van een speeltuin. Deze raden bestaan uit vrijwilligers.

Wat kan jij doen?

Als jij zelf met een probleem in de gemeente zit is het mogelijk om spreekrecht aan te vragen in de gemeenteraad, dan doe jij je verhaal waarom je vindt dat iets wel of niet moet gebeuren. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf een verzoek in te dienen bij de gemeente of een petitie te starten om jouw punt onder de aandacht te brengen.

Partij Aantal zetels
D66 9
SP 6
CDA 6
LST 5
VVD 5
PvDA 5
GroenLinks 4
TVP 2
Voor Tilburg 1
LNS 1
Opa 1
 
Bron: Gemeente Tilburg
Foto: harry_NL
Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s