Jong in de politiek: Dwayne Heuvelmans

Door: Judith Schuttevaar
Politiek is voor veel mensen saaie materie, vooral voor jongeren. Toch zijn er jongeren die hier anders over denken. In dit tweeluik praat ik met Dwayne Heuvelmans (DWARS Brabant) en Joost Westland (JS) over lokale (Tilburgse) politiek en hun kijk daarop.
Beau Colin

Door: Beau Colin

Dwayne Heuvelmans’ politieke carrière startte al vroeg. Via maatschappijleer en maatschappijwetenschappen en een enthousiaste docent ging hij zich al snel in politiek verdiepen. “Ik kwam er achter dat ik duidelijk iemand ben die links is, maar ook dat waarden als milieu en mensenrechten mij erg aangaan.” Vlak na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd hij lid van DWARS Limburg en GroenLinks. Hier en later bij DWARS Brabant werd hij actief, gevolgd door een landelijke bestuursperiode als bestuurslid Promotie en Ledenwerving. Tegenwoordig is Dwayne (23) bezig met zijn laatste bachelorjaar Bestuurskunde aan Tilburg University en het voorzitterschap bij DWARS Brabant.

Bron: DWARS Brabant

Bron: DWARS Brabant

DWARS Brabant

Ons gesprek begint over DWARS Brabant. Dit is de jongerenafdeling van GroenLinks in de provincie Noord-Brabant. “Wij organiseren vooral activiteiten voor onze leden.” “Deze verschillen van politiek inhoudelijke activiteiten, zoals een thema-avond over het basisinkomen of een bezoek aan een megastal tot gezellige activiteiten, zoals een high tree rondom kerstmis deze maand”, vertelt hij. “Onze banden met GroenLinks zijn daarnaast goed, al is het lastig om via GroenLinks zaken te veranderen, omdat het college regeert op basis van een regeerakkoord.” Wel kan DWARS Brabant volgens Dwayne invloed uitoefenen door het verkiezingsprogramma van een partij te beïnvloeden door amendementen.

Als ik vraag waar de lokale afdeling voor staat verwijst de voorzitter naar de vijf landelijke idealen: duurzaamheid, solidariteit, vrede, vrijheid en democratie. “Deze idealen wil de afdeling doortrekken naar waar wij lokaal voor staan, dit doen we via een persbericht dat je schrijft, een actie die je voert of door iets aan te bieden aan een wethouder.” Als voorbeeld noemt hij hun recente persberichten over hoge salarissen van leraren op de universiteit en het mogelijk verdwijnen van het nachtnet in Brabant.

“Voor jongeren is het in Tilburg goed geregeld; we hoeven niet te klagen,” gaat Dwayne verder. Vooral het uitgaansleven en de studenten- en sportvoorzieningen zijn volgens hem goed geregeld. Wel moet de gemeente volgens Dwayne blijven investeren in het centrum en ook op verkeersveiligheid valt nog veel te behalen.

Bron: DWARS Brabant

Bron: DWARS Brabant

Lokale politiek

“In de lokale politiek maak je beslissingen, zo ben je in Tilburg verantwoordelijk voor meer dan 200.000 mensen,” antwoordt Dwayne op de vraag wat hem nou in lokale politiek trekt. “Je zorgt ervoor dat er genoeg sociale voorzieningen zijn en dat je stad veilig is, een voorbeeld in Tilburg is de cityring.”  “Hier wordt erg hard gereden, terwijl veel mensen daar fietsen of lopen.”

De gemeenteraad is volgens Dwayne daarnaast het overheidsorgaan dat het dichtst bij de burger staat. “De gemeente zal de eerste zijn die problemen die in de samenleving spelen ziet.” Daarnaast komt volgens hem de bereidheid van lokale politici en politieke partijen om te doen wat inwoners willen meer tot uiting dan in de landelijke politiek. “Hier in Brabant zie je hele brede coalities van uiterst links tot gedeeltelijk rechts, overal bestaat een behoefte om zaken zo goed mogelijk te regelen.”

“Mede hierdoor denk ik dat de Tweede Kamer minder belangrijk zal worden.” “De gemeente en provincie kunnen beter inspelen op zaken die lokaal spelen, daardoor zal de Tweede Kamer aan betekenis inboeten,” aldus Dwayne.

Op de vraag of Dwayne lokaal actief wil blijven antwoordt hij: “Ik ben nu kandidaat voor de Provinciale Staten en sta op plek zeven voor GroenLinks, al zal ik er niet in komen, omdat ze maar drie zetels hebben.” Dwayne geeft daarnaast aan volgend jaar aan zijn master te willen beginnen. “Het is nog even plannen en afwegen wanneer ik de provinciale staten of de gemeente in ga.”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s