Demonstratie ‘Je suis Charlie’ Woede, verdriet en onbegrip

Door: Judith Schuttevaar
De aanslag op Charlie Hebdo had grote impact. Daarom werd in verschillende Nederlandse steden een demonstratie gehouden. In Tilburg organiseerden gemeente en burgers op acht januari een demonstratie op het Pieter Vreedeplein. Vervolgd door een samenkomst in de raadszaal waar o.a. het Brabants Dagblad en verschillende Imams een steunbetuiging ondertekenden.
Foto: Judith

Foto: Judith Schuttevaar


Stilte, er wordt terughoudend geklapt. Mensen fluisteren zachtjes, terwijl een enkeling van de twee á driehonderd aanwezigen zich met een luid applaus toch laat horen. Imam Amar Salam Van de Marokkaanse Moskee zei tijdens zijn toespraak dat vrijheid van meningsuiting niet eindig moet zijn als deze andere bevolkingsgroepen of religies beledigt.

Een freelance journalist, die niet met naam genoemd wil worden, geeft aan: “De Imam meent het niet, moslims delen onze westerse waarde niet, daarom zijn ze niet aanwezig vanavond.” Hij is aanwezig vanwege zijn vriendin, die Joods is. “De situatie in Frankrijk is veel heviger dan wij denken.” “Moslims maken foto’s van mijn vriendin bij de synagoge, daarnaast durft de politie niet in de banlieue te komen.”

File:2011-11-02 Incendie à Charlie Hebdo - Luz - 03.jpg

Bron: wikicommons

Niet iedereen denkt er zo over. Nick Zwart, medeorganisator van de demonstratie, laat weten dat de demonstratie een geluid tegen al het extremisme is. “Het is een statement aan mensen in Parijs”, voegt hij daar aan toe. Ook Burgemeester Noordanus geeft aan dat tolerantie in de stad belangrijk is. “Met situaties als Charlie zetten we de samenhang op het spel; we gaan met de rug naar elkaar toe staan.”

foto: Coyau

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s