“Als ik een pollepel leen, dan ben ik daar zuinig op”

Door: Pjotr Bos
Ondanks de demonstraties vandaag, die door velen als hartverwarmend werden beschreven, blijft de toekomst voor de Pollepel onzeker.

DSC_0074

Zo’n honderd à tweehonderd mensen liepen er mee. Onder andere Pater Poels en de Nachtburgemeester waren aanwezig. Het protest werd geopend door Suzan Fikke en Nick J. Swart. Nick riep de deelnemers op om vooral op de stoep te blijven. Het moest tenslotte wel veilig blijven.

DSC_0220

Het draait allemaal om sociaal-eethuis De Pollepel. Voor 5,50 kunnen mensen hier een maaltijd halen, maar voor veel gehandicapten en bejaarden is het vooral een sociaal vangnet. “Als er iemand twee dagen niet komt, dan gaat er iemand langs”, zei Gert Brunink, de nachtburgemeester van Tilburg.

In December kreeg het eethuis te horen dat de subsidie van de gemeente  stopt. In eerste instantie zouden ze in februari al moeten sluiten, nu krijgen ze tot 1 juni de tijd. Vandaag werd toegezegd dat de gemeente zich gaat inspannen om een alternatief te vinden. Dat zou een burgerinitiatief kunnen zijn, maar er zijn ook al gesprekken met Contour de Twern. Mocht het niet lukken dan belooft wethouder De Ridder dat de gemeente zich in zal zetten om voor een ‘zachte landing’ voor de werknemers en de gasten van De Pollepel te zorgen.

Het geluid van pollepels op deksels is oorverdovend in de emmapassage

Overal waar de stoet langs komt, trekken ze de aandacht. Door te slaan op deksels en fietsbellen maken ze zoveel mogelijk herrie. “Maak kabaal, want wij zijn sociaal!” Mensen stappen winkels uit en shoppers blijven staan kijken. Hier en daar wordt met een telefoon gefilmd.

DSC_0181

Hartverwarmend, zo werd de stoet ook door de politici vaak genoemd. Ondanks alle steunbetuigingen die er in de commissie klonken is er eigenlijk weinig veranderd. De gemeente heeft beloofd te zoeken naar alternatieven, maar hoe dit precies vorm krijgt – dat moet later nog blijken.

Suzan Fikke is een van de aanvoerders van de demonstratie

Suzan Fikke is een van de aanvoerders van de demonstratie

Tijdens de commissievergadering komt ter sprake dat Pater Poels in een reactie op de stoet tegen het Brabants Dagblad zei dat hij binnen een week met een oplossing komt. De Ridder gaf aan dat hij voor dit soort plannen open staat.

De demonstratie eindigt bij het gemeentehuis.

De demonstratie eindigt bij het gemeentehuis.

Kritiek was er ook op La Poubelle. “Als ik een pollepel leen, dan ben ik daar zuinig op.” Volgens Bertus van Heusden was de organisatie geen goede huisvader voor De Pollepel. Volgens hem geeft La Poubelle geen eerlijke bezoekersaantallen vrij.

DSC_0203

De wethouder heeft beloofd dat de gegevens voor 2014 uiterlijk 1 mei aan de commissie zullen worden voorgelegd. Tot dan toe blijft onduidelijk wie er gelijk heeft. Voor De Pollepel blijft het nog even spannend. Het wachten is onder andere op het plan van Pater Poels.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s