Fotograaf aan haken: Balázs Szűcs

Door: Anaïs Vije
Balázs Szűcs is fotograaf en eerstejaars student op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ). Zijn werken zijn o.a gebruikt door Lotus Magazine, meerdere hotels in Amsterdam en het Opera bulletin. Daarbij heeft hij een driejarige docenten opleiding gevolgd en anderhalf jaar de opleiding Documentaire/fotografie op de Hogeschool voor de Kunst Utrecht (HKU). Nu bereidt hij zijn fotografische werken uit met journalistiek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto door: BaSe Art and Photography


Balázs is in 2008 begonnen met fotograferen, deels aangespoord vanuit zijn opleiding toen en mede vanuit eigen interesse. Hij heeft een breed portfolio ontwikkeld en twaalf fotoboeken uitgebracht. “Mijn eigen stijl in mijn foto’s is ruw, donker met hard edges, behalve natuurlijk voor commerciële foto’s”, lacht hij.

Over de moeilijkere kanten van het vak vertelt hij “Ik heb wel eens foto’s moeten maken in het ziekenhuis van stervende mensen. Dat is zwaar. Het is dan even een knop omzetten en de foto’s schieten. Van die ervaring heb ik nog twee dagen moeten bijkomen.”

Ik vroeg Balázs naar een van de meest bizarre ervaring met fotografie. “Dat was carnaval in Tilburg”, antwoord hij.

“Ik was met een fotografische productie bezig en had daar gesproken versie van enkele van mijn korte verhalen nodig. Een vriend van mij die in Tilburg woonde had het studio apparatuur ervoor en we konden toevallig tijdens carnavalstijd een afspraak maken. De verhalen gingen over van alles, zoals: het vinden van mijn opa die zes weken heeft liggen rotten in zijn huisje, ervaring met Susspension, een mogelijk dode zwerver op straat, een dealer die mij iets probeert te verkopen in Budapest, tot herinneringen van een vriend die door de ambulance is achtergelaten omdat hij stoned en dronken was.”

Maar wat is Susspension eigenlijk?

“Ik heb tot nu toe twee keer susspension gedaan, het is een vorm van body modification”, begint Balázs. “Er worden dan haken door je huid geduwd en daaraan wordt je met een touw omhooggehesen.”

Waarom doen mensen aan body modification?
“Iedereen heeft zijn eigen reden. Sommigen voor de kick, anderen voor de spirituele ervaring, je eigen grenzen verkennen of gewoon omdat het kan”, antwoord Balázs.

Maar richten die haken geen schade aan?
“Als het door een goede piercer wordt gedaan heb je vrij weinig risico. Het litteken is minimaal en je behoudt geen blijvende schade. Intern komt het huid wel los van de onderliggende lagen, de lucht wordt ook eruit gedrukt als je eraf komt. Maar dat heeft ook geen schadelijk effect, voelt alleen even raar maar het geneest ook weer vrij snel. Het doet eerder veel meer met je bewustzijn.”

Wat doet het met jouw bewustzijn?
“Het moment dat je net boven je eigen evenwichtspunt wordt getild, wanneer je eigenlijk om zou moeten vallen maar het niet doet. Dat moment is aan de ene kant heerlijk, maar ook de meest beangstigende. Zodra je daarover heen bent en in een goede state of mind komt en daarbij naar je lichaam luistert, dan kan je genieten.”

Wat maakt het opgehangen worden aan haken zo bijzonder?
“In je lichaam komen stoffen vrij. Dezelfde stoffen die vrijkomen als je aan extreme sport doet of seks hebt. Of iets anders waarbij je fysiek zwaar en mentaal iets beoefent wat je plezier brengt maar je ook afmat. Endorfine, adrenaline en de andere stoffen die je lichaam aanmaakt uit reactie op de situatie, de aanvankelijke pijn die gepaard gaat met de sensatie.”

Let op de volgende foto’s kunnen door sommige als schokkend worden ervaren.

Ik vind het bijzonder dat een menselijk lichaam zo met pijn om kan gaan en vind dit een indrukwekkende vorm van kunst die best gezien mag worden. Daarom heb ik besloten de foto´s toch te plaatsen.

Balázs schreef over zijn ervaring. Lees het stuk door op de link te klikken: Susspension by Balazs

Self-shirtless-1

Foto door: BaSe Art and Photography

931353_340035766124498_653015354_n

Foto door: BaSe Art and Photography

477993_340035669457841_310998532_o

Foto door: BaSe Art and Photography

703709_340035446124530_1969031737_o

Foto door: BaSe Art and Photography
Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s