Hoe ver gaan we in onze vrijheid van meningsuiting?

Door: Charlotte van den Broeke
TILBURG- The University of Tilburg heeft een spoeddebat over Charlie Hebdo  georganiseerd. Vandaag 14 januari 2015, konden mensen hun meningen geven en vragen stellen over de omstandigheden rondom Charlie Hebdo.

Op 7 januari is er een aanslag geleegd op de redactie van Charlie Hebdo, een Frans satirisch weekblad in Parijs. Er zijn 12 mensen om het leven gekomen door twee broers die de aanslag pleegden.  Na deze gebeurtenis zijn er veel vragen ontstaan over het feit dat het weekblad het misschien zelf uitgeroepen heeft doordat ze het geloof belachelijk maakte. Daarom is er een spoeddebat georganiseerd waarbij drie hoogleraren hun meningen gaven en vragen stelden over Charlie Hebdo.

”Moeten we wel de spot drijven met religie?” Zo begon Herman de Regt, hoogleraar op Tilburg University, het debat.  ” Wat hebben wij er voor over om die vrijheid aan meningsuiting te hebben?” Dat was een van de hoofdvragen in dit debat; mogen we gewoon zeggen wat we willen? Volgens Herman de Regt wel, hij zegt namelijk dat iedereen recht heeft op meningsuiting en dat iedereen mag zeggen wat die wilt. ”De vraag of we het ‘moeten’ doen, is iets anders.” Men kan namelijk verwachten dat er slecht op gereageerd kan worden op die meningsuiting.

Voordat mensen vragen konden stellen waren eerst nog de hoogleraren Gabriel van den Brink en Jan Jaap de Ruiter aan het woord. Ook zij vertelde hun kijk op de vrijheid van meningsuiting en de gebeurtenis rondom Charlie Hebdo. Daarna konden mensen uit het publiek hun vragen stellen en reageren op de meningen van de hoogleraren.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s