Bieb of 013

Door: George Bongers
Smartphones, 3D bioscopen, glasvezel. Het is 2015, Skynet is al 4 jaar in de lucht en Marty McFly zal eind dit jaar ons ook een bezoekje brengen. In andere woorden; the future is here! Hoewel bibliotheken steeds interactiever worden blijft het een ouderwets concept, vandaar dat vanuit Den Haag het “de Bibliotheek van de Toekomst” initiatief is ondernomen. Maar zoals ik al zei: de toekomst is hier en Tilburg zou Tilburg niet zijn als ze niet voorliep op de hedendaagse toekomst. Ik sprak met de mensen van de Kennismakerij over “Bibliotheek Nieuwe Stijl” en over de toekomst van de Bibliotheek in Tilburg.IMG_1482

In eerste instantie wilde ik een stuk schrijven over de verhuizing van de Bibliotheek in het centrum naar de spoorzone. Want wat gaat er namelijk gebeuren? In 2020 zal de Bibliotheek van Tilburg gevestigd zijn in de LocHal binnen de Spoorzone. Erg interessant allemaal, maar twee zinnen zijn geen heel stuk. Nee, ik was veel meer geboeid door een nieuw soort bibliotheek,  een waar communicatie, delen en ontwikkelen centraal staan. Een soort fysiek internet. In de bibliotheek in het centrum werd ik doorverwezen naar “De Kennismakerij” ergens in een oude loods op de spoorzone, profetischer kon haast niet. Met ‘the Matrix’ in mijn achterhoofd ging ik daar naar toe.

 IMG_1480

Tim Blijlevens, medewerker van Bibliotheek Midden-Brabant, was de eerste die mij te woord kon staan. Hij legde mij uit dat een bibliotheek normaal draait op de collectie en dat ‘de bibliotheek van de toekomst’ daar meer van af wil wijken, waar connectie meer centraal staat. “Overal is kennis, iedereen communiceert met elkaar en wij willen dat meer verbinden.”

De Kennismakerij is een woordgrap op waar de Kennismakerij voor staat; elkaar ontmoeten maar ook kennis creëren/delen. Op dat gebied is de Kennismakerij al bezig, zo organiseren ze daar bijeenkomsten, recent nog een over armoede. Ook is er de maandelijkse ‘Geek Borrel’, “mensen komen daar bij elkaar en delen informatie, kennis en ervaringen over games en nieuwe technologie.” Legt Tim uit, “jammer dat ik er dit keer niet bij was” voegt hij er aan toe. Ook bestaat er een online platform genaamd de ‘kennis cloud’, een plek waar mensen dingen kunnen in zetten die ze hebben gelezen of geleerd hebben.

Na Tim spreek ik met Eef van Eerdewijk, programmamaker van de Kennismakerij. Zij kon nog het een en het ander vertellen over de nieuwe bieb. In het kort vertelt ze dat de bieb in het centrum in 2020 dan weg zal gaan, zich zal verplaatsen naar de LocHal op de spoorzone en dat er meerdere dimensies aan de bieb zullen worden toegevoegd zoals een kunstbalie, een plek voor kunstenaars en creatievelingen.IMG_1481

De Kennismakerij is momenteel gevestigd op de spoorzone, in de woorden van Eef is het een “proeftuin bieb”, een uitprobeersel. Zij zijn daar nu op ontdekkingsreis door de vele mogelijkheden van de spoorzone en proberen zo de komende tijd samen met mede Tilburgers vorm te geven aan de ‘Bibliotheek Nieuwe Stijl’. Waarom ‘Nieuwe Stijl’? Eef zegt: “Bibliotheek van de Toekomst klinkt als iets dat nog moet komen, maar wij zijn er nu al mee bezig, een vernieuwd begrip van het concept bibliotheek”.
Ze vertelt dat het concept van de Bibliotheek van de Toekomst een landelijk initiatief is vanuit Den Haag en dat er al meerdere steden zijn die dit hebben toegepast zoals Amsterdam, Almere en Gouda. “Bibliotheken blijven bestaan maar ze veranderen.” Voor haar is het sleutelwoord in deze moderne tijd ‘communicatie’, “vroeger werd in de bibliotheek kennis overgedragen –in boeken-, de moderne bibliotheek is er om te delen, ontmoeten en samenzijn.”

Op het moment is deze ‘proeftuin bieb’ nog vol op aan het proeven van de vruchten uit de andere tuinen in en rondom de spoorzone. Maar natuurlijk ook om van geproefd te worden, als je vooruit wilt met de geit.. sorry tijd, moet je mensen met de zelfde tijdsgeest natuurlijk omarmen. Daarom de spoorzone. Met alle kunstenaars en ondernemers daar, is dit de ideale vruchtbare bodem om te bloeien en groeien tot de meest diverse, moderne en leerzame boom in de culturele achtertuin van Tilburg.

Over de toekomst van “deze” Kennismakerij kan Eef niet veel met zekerheid vertellen. “De Kennismakerij wordt nu ook toegepast op andere locaties in Midden-Brabant, het concept is blijvend en zal nog zeker groeien.” Maar of het op de spoorzone zal blijven of onderdeel wordt van de nieuwe bieb zelf kan ze niet zeggen. Een ding is wel zeker, genoeg in het verleden gehangen! Back to the Future!!

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s