De voedselbank: “onszelf opheffen is het doel”

Door: Judith Schuttevaar
“Zodra je ouder wordt sta je meer open voor anderen”, vertelt Harry Kiwitz, voorzitter van voedselbank Tilburg. Als mensen aan de samenleving denken wordt er vaak aan politiek gedacht, maar daarbuiten zijn andere initiatieven die het verschil maken, zoals de voedselbank.
10937673_862905773751553_1785408618_n

Foto: Judith Schuttevaar

Tijdens de rondleiding laat hij trots alles zien. De vrijwilligers die druk bezig zijn met het inpakken van dozen voor morgen willen met enige tegenstribbeling wel op de foto, zolang het hun werk maar niet belemmerd. “Dit moet je ook niet vergeten”, geeft Harry Kiwitz aan terwijl hij naar een muur met foto’s van de sponsors wijst. “Zonder hen zou de voedselbank niet draaien”, aldus de voorzitter.

Harry Kiwitz werd in 2009 voorzitter van de voedselbank, nadat een wethouder hem had gevraagd. Kiwitz komt uit het bedrijfsleven en de voedselbank leek hem een uitdaging. “Als jonge man was ik voor het eerst in Amerika er stond een soup and bread line”, geeft hij aan. “Ik weet nog dat ik toen dacht, gelukkig hebben we dit in Nederland niet.” Nu denkt hij daar anders over; armoede in Nederland is minder zichtbaar.

Muur met sponsoren

Muur met sponsoren

“We willen onszelf opheffen”, zegt Kiwitz steevast. Hij geeft aan dat er maar weinig organisaties zijn die dit willen. Dit is echter niet zomaar mogelijk. “De mens is niet heilig, 1 á 2 procent van de bevolking kent een sociale of psychische beperking.” Wie hulp wil moet daarom een traject volgen. De organisatie regelt dit niet zelf, maar laat dit aan maatschappelijk werkers over. “Je moet scherpe keuzes maken, wij hebben besloten ons alleen op het uitdelen van voedsel te richten”, vertelt hij.

Een team van zestig vrijwilligers zorgt er wekelijks voor dat de pakketten worden klaargemaakt. Donderdag worden de pakketten klaargezet voor het uitdelen. Deze kan men op vrijdag ophalen met een muntje. “Dit gaat naar de grote van het gezin, zo krijgt iemand met kinderen een groter pakket dan een alleenstaande.”, vertelt Kiwitz.

Meneer Kiwitz (links) in gesprek met vrijwilligers

Meneer Kiwitz (links) in gesprek met vrijwilligers

“We hebben veel verschillende mensen bij de voedselbank, mensen die pech hebben gehad, in de schulden zitten of andere problemen hebben”, gaat Kiwitz verder. Hij laat weten dat het aantal mensen bij de voedselbank groeit. Inmiddels zijn er 1277 mensen op de voedselbank aangewezen in Tilburg, waarvan 512 kinderen. Deze krijgen soms een extraatje. “61.000 kinderen kunnen door geldgebrek hun verjaardag niet vieren, samen met stichting Jarige Job geven wij deze kinderen een pakket om toch een feestje te kunnen geven”, vertelt Kiwitz.

Deel van het magazijn

Deel van het magazijn

Of Kiwitz nog lang doorgaat bij de voedselbank, dat weet hij nog niet. Het werk doet hem goed. “Pensioen is iets wat de mens uitgevonden heeft en is niet aan mij besteed.” Als verdere uitleg verwijst hij naar het boek ‘The munk who sold his Ferrari’.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s